Sambata, odata ajunsi in Petrosani (punctul nostru de plecare pt. a doua zi), ne decidem pe la orele 19.30 p.m. sa tragem totusi la o pensiune peste noapte (undeva in drum spre fosta cabana Rusu), a.i. sa fim cu rucsacii gata facuti in fata telescaunului duminica dimineata la orele 9.00 a.m., cand se va da drumul pentru inca o zi de functionare. Incepand cu o frumoasa dimineata de sfarsit de iulie 2009, traseul a fost urmatorul:
- I ZI, DUMINICA: urcat cu telescaunul pana la Complexul sportiv al ANEFS-ului din Poiana Nedeii, apoi per-pedes urcat spre vf. Parangul Mic, dar evitat acest varf din motive de supra-incarcare a rucsacilor, depasit vf. Scurtu, ajuns sub vf. Carja la refugiul Carja Rudolfshutte 1889, urcat chinuitorul vf. Carja, facut panorame maiestoase de pe acest varf spre lacurile din caldarea de dedesupt, coborat de pe vf. Carja, parcurs vf. Stoienita si Gemanarea, si, in sfarsit, urcat chinuitorul vf. Parangul Mare, stationat fix 5 sec. pe varf din motive subiective de nori negri amenintatori, coborat in saua Gruiu si mai departe coborat pe un horn ingrozitor de abrupt la lacul Mandra, campare in caldare.
Mai in detaliu:
Ziua de duminica incepe f. bine si frumos cu cer senin, desi cu o seara inainte nori negrii amenintatori inghiteau ruta de telescaun ce urca sus in Poiana Nedeii. Ne echipam cu rucsaci de cateva zile in spate si coboram 200 m pana la statia de telescaun.
Dionisie inarmat cu un mare rucsac, mergand hotarat spre "scaunul teleghidat"
Foarte primitoare, statia de sosire a telescaunului in complexul ANEFS din Poiana Nedeii, iar vremea, de asemenea, numai un zambet si soare din belsug nu avem
Ma desumflu imediat ce ajung in statia de sosire a telescaunului, afirm ca mie mi se face rau de la ceata si ca urmare cautam un potential spatiu unde se poate bea un ceaio-ciocolato calda-suc, care pe urma se transforma intr-o ciorbo-friptura. Cum ceata insista pana spre orele 12.00 a.m., avem timp sa vedem si un film cu civilizatii inexistente la TV, mancam de pranz si intre timp se risipeste ceata si apare soarele. Avem alt moral acuma, asa ca pe cai spre vf. Parangul Mic si mai departe spre creasta avuta in plan.
Incepem sa urcam din Poiana Nedeii lasand in urma casutele statiunii in formare, trecem si pe langa draguta cabanuta a lui Mario (asta mi-a placut mult) si continuam urcarea spre Parangul Mic.
Cabana lui Mario, cea mai de sus cabanuta a complexului, f. dichisita (imi pare rau ca nu am avut timp sa intram si aici)
Complexul-statiune de sub varful Parangul Mic
In zona varfului Scurtu, cu curbura varfurilor Parangul Mic I si II in fundal
Excursionisti pe creasta Parangului (in fundal dr. varful Carja)
Urcand spre vf. Carja, privire indarat spre vf. ne-urcate Parangul Mic I si II
Dionisie agale spre vf. Carja (aflat in fundal dr.)
Mergand spre vf. Carja, cu vf. Mija in creasta din fundal
Zona de custura ce coboara din vf. Carja spre vecinul vf. Mija
In poza de jos si cea de sus, micutul refugiu de sub varful Carja
Refugiul Carja vazut din ultima portiune de urcare pana pe vf. omonim
Creasta indarat pana pe vf. Parangul Mic vazuta din urcarea finala pe vf. Carja
Vedere de pe vf. Carja - creasta pana la vf. Parangul Mare, inluzand vf. Stoienita si Gemanarea
Vedere de pe vf. Carja - caldarea ce adaposteste micutul lac Carja (in caldare jos stanga, sub vf. Mija)
Cobor singura de pe varf, pt. ca Dionisie ramane sa isi mai bage o tigara in vena, f. necesara pt. parcurgerea urmatoarei bucati de creasta fara oxigen la 8000 m. Eu insa merg mai departe cu ganduri mari: vf. Parangul Mare
Lacul Slivei, lacul Verde si lacul Mic se mai vad in prima caldare de sub vf. Carja (zona de caldare imediat sub muchia Slivei in dreapta)
Avand in vedere ca incep sa apara nori destul de negri deasupra mea pe creasta incep sa cresc ritmul de miscare, f. lent datorita multitudinii de panorame pe care as vrea sa le imortalizez. Trec de vf. Stoienita (alt. 2421 m) si continui spre vf. Gemanarea (alt. 2437 m), care se ocoleste pe partea stanga de mers.
Mergand spre vf. Gemanarea, vedere spre lacurile Verde si Slivei
Mergand spre vf. Parangul Mare, vedere spre lacul Zanoaga Stanei
Cum norii cenusii tot persista si vantul bate amenintator, incep practic sa alerg, daca se poate spune ca alergi la deal cu un rucsac de 15 kg in spate, pozele le fac din mers cand mai iese soarele din cand in cand si ajung pe vf. Parangul Mare (alt. 2518 m) in aproape 1 h si ceva de la plecarea mea de pe vf. Carja.
Pe vf. Parangul Mare zarile se arata f. intunecate asa ca nu zabovesc decat cateva secunde pe varf, imi spun in gand ca voi face panorama de pe varf intr-o zi mai cu soare si nu cu fundal negru amenintator, ma uit in jos, se vede deja caldarea ce strajuieste lacurile Mandra, Rosiile si lacul Lung, vad undeva hat departe in jos si saua Gruiului si incep sa cobor.
Lacurile Rosiile si Lung vazute din zona vf. Parangul Mare
- A II-A ZI, LUNI: facut un circuit usor, fara rucsac, in jurul lacului Mandra, coborat pana in buza caldarii pt. pozat lacul Rosiile si lacul Lung, urcat inapoi hornul spre saua Gruiului cu rucsacii mari de data aceasta, continuat creasta spre est parcurgand sau traversand pe sub vf. Gruiu, Paclesa si Iesul, coborat in saua Gheresul, urcat in saua Piatra Taiata, luuuuunga pauza in aceasta sa, continuat creasta spre vf. Setea Mica si Setea Mare impreuna cu oile, cautat bifurcatie spre lacul Calcescu in saua Plescoaia, gasit un fel de traseu fara poteca marcat cu momai spre Hornul Lacurilor, coborat spre lacul Calcescu, campat la primul izvor deasupra lacurilor Vidal si Pencu, coborat si mai jos si facut un alt circuit fara rucsac al lacului Calcescu inainte de apus.
Mai in detaliu:
Ca in orice dis-de-dimineata, luni dimineata cerul este senin si de un albastru sclipitor. Desi nu mai pot sa dorm de pe la 6.30 a.m. din cauza emotiilor ca in sfarsit am ajuns in Parang, Dionisie nu se trezeste decat pe la ora 8.00 a.m., dupa ce am troncanit si trantit pietre si oale in jurul cortului lui de m-am saturat. Mancam pe indestulate, ca avem ce, slava Domnului si uite o poza care poate sa demonstreze vizual cum se usureaza fizic un rucsac.
Se pune muesli in lapte si asta inseamna ca va ajunge in stomac si nu va mai fi carat in spate
Lacul Mandra si zona de campare invecinata (locuri incercuite cu pietre pt. cort)
Admirand lacul Mandra, si trebuie sa recunosc ca sunt f. mandra ca am ajuns aici
Lacurile Rosiile si Lung vazute de pe buza caldarii Mandra
Vedere descendenta spre lacul Mandra in urcare spre saua Gruiului
Dionisie in urcare spre saua Gruiului, cu lacul Mandra in fundal
In saua Gruiului, vedere spre cel mai inalt varf din masiv - varful Parangul Mare
Coborand de pe vf. Gruiu (in fundal stg. varfurile Paclesa si Iesul)
Urcand spre vf. Paclesa, vedere spre vf. Parangul Mare si vf. Gruiu
Urcand spre vf. Iesul, eu admir cu nesat oglinda lacurilor Rosiile, Lung si in caldarea de mai sus (sub vf. Parangul Mare din fundal stg.) se vede un pic din lacul Mandra
De pe varful Iesul incepem o noua coborare abrupta, avand in stanga noastra o noua caldare ce adaposteste micutul lac Gheresu. Cu turma sa la pascut, un cioban tanar ne da toate informatiile geografice necesare si nu mai este nevoie sa scot harta pt. documentare.
Dionisie coborand de pe vf. Iesul, avand creasta delimitata de vf. Piatra Taiata si vf. Setea Mare (in fundal jos saua Gheresu, prima noastra tinta)
Desi micut, lacul Gheresu ne uimeste si ne starneste interesul (in partea inferioara a pozei, imediat sub stanci)
Coborand spre saua Gheresu, avand in permanenta in stanga caldarea lacului omonim si desfasurarea crestei de parcurs in fata noastra
Coborand de pe vf. Iesul, caldarea cu lacul si valea Gheresu in stanga noastra
Urcand spre saua Piatra Taiata, se vad in zare saua Gheresu si vf. Iesul (de unde am coborat noi)
Dionisie in saua Piatra Taiata (in fundal vf. Coasta lui Rus)
La popas in saua Piatra Taiata (in fundal dr. vf. Setea Mare)
La popas in saua Piatra Taiata, admirand un nou lac: lacul Zanoaga Mare
Traseul de creasta, definit in detaliu de oile ce se insira pana spre vf. Setea Mica
Dionisie urcand spre vf. Setea Mare (in fundal vf. Setea Mica si Piatra Taiata)
Mergand spre saua Plescoaia (in fundal vf. Mohorul si transalpina)
In zona saua Plescoaia, Dionisie prinde semnalul de telefon (in fundal fiind Ranca)
Coborand Hornul Lacurilor, vedere spre lacurile Vidal si Calcescu (in ordine de jos in sus)
Lacurile Vidal si Pencu vazute de la locul de cort
Coborand spre lacul Calcescu, alta oaza de liniste si pace
Pe malul lacului Calcescu (in fundal sus caldarea Dracului si vf. Setea Mare)
- A 3-A ZI, MARTI: trezit de dimineata cu o panorama incantatoare asupra lacurilor Vidal si Pencu, facut un mic circuit spre caldarea invecinata la lacurile Pasari, revenit la cort si urcat cu rucsacii mari hornul Lacurilor pana in saua Plescoaia, continuat creasta spre pasul Urdele pe sub vf. Plescoaia, prin saua Mohorului, urcat si coborat vf. Mohorul, vazut transalpina cu marele pas Urdele, traversat mai departe pe sub vf. Iezer, Carbunele I si II si ajuns in transalpina ce coboara spre Obarsia Lotrului in zona Tancul Stefanului, fentat multe serpentine pt. scurtat distanta de 11 km in zona La Casarie, ajuns in lungul Lotrului si parcurs cca. 3 km pana la intersectia cu drumul asfaltat, facut semn la "Ia-ma nene," oprit un microbuz cu ciuhabi comercianti de ciuperci, dus pana la intersectia spre cabana Rusu, refacut auto-stop, mers cu un jeep Tuareg ce contrasta in mod izbitor cu microbuzul anterior plin de ciuperci pana la pensiunea unde lasasem masina, incheiat circuit creasta Parangului.
Mai in detaliu:
Marti dimineata imi permit si eu sa dorm mai mult, mai ales ca sunt mai departe de cortul lui Dionisie si nu se mai aude nici un sforait. Cand ma trezesc fac un mic circuit pana la lacurile Pasari situate pe pragul superior al caldarii semi-invecinate si admir panoramele variate spre lacurile care ne strajuiesc de toate partile. Tot nu reusesc sa-mi revin si sa-mi imaginez cat de frumos este locul acesta, si mai ales cat de linistit.
In poza de jos si poza de sus, lacurile Pasari din caldarea Dracului
Lacul Vidal vazut din inseuarea spre caldarea Dracului si cortul meu
La locul de cort, admir contemplativ lacul Vidal
O ultima privire aruncata lacurilor Vidal si Calcescu din urcare pe hornul Lacurilor
Mergand spre vf. Mohorul (aflat in prim plan)
Dionisie mergand spre vf. Mohorul (in fundal saua Plescoaia)
Traversand vf. Mohorul pe curba de nivel, vedere spre lacul Iezer (in fundal stg. vf. Setea Mare)
Coborand de pe vf. Mohorul, vf. Iezerul in stg. si transalpina care se vede in plan indepartat
Coborand de pe vf. Mohorul, vf. Iezerul in dr. si vf. Carbunele in fundalul mai indepartat
Dionisie mergand spre vf. Carbunele (in fundal stg. vf. Mohorul si in centru vf. Setea Mare)
Cautand transalpina ................... incotro ?
In vecinatatea transalpinei, in zona de legatura cu Obarsia Latoritei
Coborand pe transalpina - zona m-tele Muntinul (in fundal m-tii Lotrului)
Hranind pe catelu' ghid al nostru
Coborand pe transalpina - stana din zona La Casarie
Coborand pe transalpina, in zona de padure cu drum drept
Cand ajungem la apa, eu imi inmoi picioarele in Lotru
Cu ciupercile din microbuzul ciuhabilor tuciurii cu ciuperci
Peste noapte, dupa aceasta frumoasa creasta a Parangului, campam la cort in poiana privata din fata cabanei Parapantistilor, unde vazusem corturi duminica pe cand urcam cu telescaunul. Initial proprietatea era privata, dar atata m-am rugat de paznic, ca pana la urma a cerut voie la sef sa ne punem noi corturile acolo: iaz cu pastravi, 2 caini mari ciobanesti, o mini piscina cu sezlonguri (evident ca nu aveam costum de baie la mine), podulet cu masute, super cabana, asa ca de final de tura.
Cabana parapantistilor: a se remarca pergola cu mese si mai ales PISCINA !!!
Un comentariu:
Multumesc mult, Iuliana, pentru descrierea extrem de detaliata isi cu un stil foarte personal. Sincer sa fiu, trecand peste expresiile personale, am citit pe nerasuflate despre minunatul Parang in care eu nu am reusit inca sa ajung si sa il simt din plin. Poate la anul voi avea aceasta ocazie. Cine stie, ce a fost, ce-o sa mai fie...
Trimiteți un comentariu