joi, septembrie 24, 2009

Creasta Fagarasului - Bilea - Sambata - 12-16 septembrie 2009

Dupa aproape 4 ani de zile reusesc sa revin in Fagaras pt. bucata de creasta restanta, evident tot in septembrie, tot de ziua mea, dar cu un plan de creasta mai restrans si nu intins pe tot segmentul alpin. Cum pentru mine segmentul Balea-Sambata era inca cufundat in ceata, si la propriu si la figurat, am ales re-parcurgerea acestei portiuni (pe vreme buna speram eu). Romeo, coechipierul meu in aceasta tura, s-a aratat de accord cu ideea, el fiind mai neumblat ca mine prin ale Fagarasului.

Traseul l-am gandit insa la relaxare, mers maxim vreo 5 ore pe zi, in conditiile in care oricum depaseam timpii de pe indicatoare pt. poze, impresii, discutii etc. Ideea are insa si un suport tehnic, anume vremea f. schimbatoare din Fagaras in a doua parte a zilei – asa ca, chiar daca aparent am mers putin si am stat mult, ne-am sculat dimineata devreme si am plecat in traseu cat mai repede cu putinta ca sa prindem fereastra de vreme buna, adesea existenta numai la ore matinale.

I zi, sambata: plecat dimineata din Bucuresti pe ruta Ploiesti-Paraul Rece-Zarnesti-Fagaras-Cartisoara-Balea Cascada = total vreo 4 h si ceva, parcat si abandonat masina pt. urmatoarele zile in fata la telecabina la Balea Cascada, urcat cu telecabina sus la Balea Lac (15 ron biletul), mancat la cabana, urcat in saua Capra (alt. 2230 m), coborat pe langa lacul Capra, traversat pe curba de nivel vf. Capra si caldarea Fundul Caprei, ajuns in Portita Arpasului (alt. 2175 m), pozat Fereastra Zmeilor, studiat putin zona cu „La Trei Pasi de Moarte” (declarat zona facubila si bine dotata cu cabluri), coborat la refugiul de sub Fereastra Zmeilor (mancat, dormit la refugiu).

Caldarea Balei vazuta din urcare spre saua Caprei: cabana Balea Lac in dreapta, cabana Paltinu in centrul pozei de cealalta parte a lacului

Lacul Capra vazut in coborare din saua Caprei (in fundal vf. Buda, Raiosu, Museteica)

Lacul Capra vazut din traversarea varfului omonim pe curba de nivel (in fundal saua Capra, iar in stanga vf. Iezerul Caprei)

Monument funerar la inceputul traversarii caldarii Fundul Caprei (in fundal stanga vf. Iezerul Caprei)

Varful Arpasul Mic vazut din traversarea caldarii Fundul Caprei (in fundal indepartat vf. Arpasul Mare, in fundal si mai indepartat vf. Podragu)

Traversand caldarea Fundul Caprei, vedere directa spre creasta Arpaselului, dedesuptul acesteia vazandu-se poteca ce traverseaza firav dintr-un capat intr-altul toata valea

Traversand caldarea Fundul Caprei, vedere spre vf. Arpasul Mic si caldarea de sub Fereastra Zmeilor (poza de sus si cea de jos)

Momentul mult asteptat de mine, ajungerea in Portita Arpasului, zona pe care mi-o aminteam in ceata (la propriu si la figurat) - Fereastra Zmeilor


In Fereastra Zmeilor stau la panda 

Coborand din Portita Arpasului spre refugiul din caldarea de dedesupt (refugiul e punctul acela rosu aflat fix pe buza caldarii, fix in centrul pozei)

A II-a zi, duminica: urcat in Fereastra Zmeilor (alt. 2175 m), parcurs zona denumita „La Trei Pasi de Moarte,” traversat pe curba de nivel vf. Arpasu Mic, intalnit grupul Irina & co ce veneau de la Podragu, ajuns la monumentul Nerlinger, vazut lacul Buda, trecut saua Vartopelului, urcat vf. Mircii (alt. 2461 m), coborat f. abrupt vf. Mircii spre Iezerul Podul Giurgiului, traversat pe curba de nivel vf. Podragu, ajuns in saua Podragu (alt. 2307 m), coborat la cabana Podragu (alt. 2136 m) pt. masa si cazare (la cabana Podragu sunt preturi destul de mari – 25 ron cazarea la priciuri, 12 ron ciorba de fasole, 15 ron pilaf cu ciuperci, 25 ron pilaful anterior cu cabanos prajit, 8 ron un paharel de vin fiert, 2 ron un paharel de ceai, 1 ron niste paine).

In poza de jos si poza de sus, caldarea de sub Portita Arpasului, cu refugiul omonim ... + si un cort independent

De la refugiu urcam din nou in Fereastra Zmeilor si ne pregatim de pasajul denumit "La Trei Pasi de Moarte." Nu pare dificil, dar probabil ca fara cabluri si pe ploaie nu este tocmai usor. De cazut ai unde sa cazi, da' nu cazi, ca e poteca bine conturata, doar sa fie tobogan pe stanca si sa nu ai de ce te tine (vorbesc de conditiile de vara, iarna este altceva).

La Trei Pasi de Moarte = portiunea de creasta intre Portita Arpasului si saua de sub vf. Arpasu Mic

Cam asta este parcurgerea zonei imortalizata de mine in cadre foto, iar mai jos sunt cateva instantanee ale lui Romeo.

Din pacate vremea nu este tocmai propice, asa ca prea mult nu am putut profita sa facem poze de revista, dar asa arata zona La Trei Pasi de Moarte.

Segmentul stancos din stanga denumit "La Trei Pasi de Moarte," vazut dupa depasire, la traversarea vf. Arpasul Mic pe curba de nivel

Urmeaza alte curbe de nivel, urcusuri si coborasuri, dintre care pozitia de top si-o asuma varful Mircii, si la urcare si la coborare, iar pe ploaie este cam expus, motiv pt. care noi am mers cu prudenta sporita la maxim (ca tocmai incepuse sa ploua marunt).


In traversare pe sub vf. Arpasul Mic, vedere spre vf. Arpasul Mare si vf. Mircii


Deasupra lacului Buda, la Monumentul Nerlinger (in fundal vf. Arpasul Mare si Mircii)


Sub Monumentul Nerlinger, si de asemenea, sub vf. Buda, lacul Buda


Parcurgerea bucatii de creasta dintre Arpasul Mare si Arpasul Mic (cel aflat in fundal)


Parcurgerea bucatii de creasta dintre Arpasul Mare si Arpasul Mic (in fundal vf. Buda)

Sus intre vf. Arpasul Mare si vf. Mircii, cu vedere spre Iezerul Podul Giurgiului (desi este dita mai poteca, coborarea este f. abrupta)

Iezerul Podul Giurgiului, strajuit de vf. Podragu, putandu-se observa si poteca spre saua Podragului ce taie transversal coasta muntelui

In ciuda pronosticurilor, ajung destul de repede in saua Podragului, eram putin tensionata pt. ca incepuse sa ploua si riscam sa ajung fleasca la cabana, fix de ziua mea (setul complet, cadoul ideal). Sus in saua Podragului am totusi supriza sa vad ca pe versantul nordic nu este totusi ceata deasa si se intrezareste celebrul lac si binecunoscuta cabana Podragu.

Lacul Podragu, de fapt sunt 3 lacuri, doua mai mici si unul mare, profilandu-se pe muchia Taratei din fundal

A III-a zi, luni: urcat inapoi in saua Podragului, traversat pe curba de nivel vf. Tarata si vf. Podul Giurgiului, coborat in saua Ucei Mari, traversat pe curba de nivel vf. Corabia si Ucea Mare, ajuns in saua Ucisoarei, traversat pe curba de nivel vf. Ucisoara, ajuns in saua Orzanelei, urcat vf. Vistea Mare (alt. 2527 m), lasat rucsacii pe vf. si mers prin strunga pe vf. Moldoveanu (alt. 2544 m), panorame spre vest si spre est in masura vizibilitatii valurilor de ceata, reintors pe vf. Vistea Mare, recuperat rucsacii, coborat f. abrupt spre Portita Vistei (alt. 2310 m), vazut iezerul din valea Rea sau iezerul Triunghiular (pt. ca are forma de triunghi), cazat la refugiul alpin Vistea Mare aflat la 2 m de poteca de creasta.


Pregatita de plecare, profit de ultimele momente insorite pe terasa cabanei Podragu


Cabana Podragu: o adevarata fortareata de piatra in mijlocul muntilor


Lacul Podragu vazut din urcare spre saua Podragului (in fundal muchia Tarata)

In saua Podragului, se ia pulsul vremii - concluzia = misca-te repede ca pe Moldoveanu sus se strang norii, imi zice Romeo si o taiem

Mergand spre saua Ucea Mare, vedere spre cadarea ce adaposteste Iezerul Podul Giurgiului (in fundal vf. Mircii, Arpasu Mare in stanga si Podragu in dreapta)

Dintr-o micuta sa se intrezareste tinta finala in fundal: celebrul trapez definit de varfurile Vistea-Moldoveanu

La un popas, sub vf. Podul Giurgiului, vedere spre saua si vf. Podragu in stanga si vf. Tarata in dreapta

Coborand spre saua Ucea Mare, cu varful Corabia in prim plan si vf. Vistea-Moldoveanu in fundal dreapta


Vedere din saua Ucea Mare spre vf. Podul Giurgiului si Tarata (in fundal dreapta)

Mergand spre saua Ucisoara, arunc o ultima privire spre vf. Arpasu Mare si Mircii (in fundal stanga), in prim plan vf. Podul Giurgiului, si vf. Tarata si Podragu (in fundal dreapta)

Coborand spre saua Ucisoara (in fundal vf. Vistea-Moldoveanu), segmentul de creasta serpuieste amenintator in spatele tancurilor ce strajuiesc versantul nordic

Valea Vistei Mari vazuta din zona saua Orzanelei (in dreapta pe linia crestei fiind Portita Vistei si locatia refugiului)


Urcarea pe vf. Vistea Mare, doar juma' de ora (in fundal jos vf. Ucisoara)


Pe varful Vistea Mare, vedere spre segmentul estic de creasta (in prim plan vf. Hartopul Ursului)


Strunga ce desparte vf. Vistea Mare de vf. Moldoveanu


Am ajuns pe Moldoveanu ! Dupa mai bine de 20 de ani (m-a dus tata cand eram mica)


Vedere spre segmentul de creasta vestic (in fundalul indepartat vf. Lespezi si Negoiu)

Coborand de pe vf. Vistea Mare, vedere spre Portita Vistei (linia crestei in stanga) si valea Rea cu iezerul aferent (in dreapta), in fundalul indepartat se vede masivul Iezer-Papusa


Coborand spre refugiul Vistea (eu), altii urca pe Vistea (ei)


Refugiul alpin Vistea, cu vf. Vistea-Moldoveanu in fundal (dupa o scurta ploaie iese si soarele)


Portita Vistei, la doi pasi de refugiul alpin, cu vedere spre urcusul pana pe vf. Vistea Mare

A IV-a zi, marti: ceata totala afara, ploaie marunta mai tarziu, plecat cu chiu cu vai din refugiu, traversat pe curba de nivel vf. Hartopul Ursului si Galbenele, vazut ca prin minune iezerul de sub vf. Galasescu, traversat pe curba de nivel vf. Galasescu Mare, vazut lacul Vistisoara, coborat probabil prin Fereastra Racorelelor, traversat pe curba de nivel vf. Galasescu Mic, coborat spre Fereastra Mica a Sambetei (alt. 2197 m), traversat pe curba de nivel vf. Budru sau vf. Slaninii, coborat in Fereastra Mare a Sambetei (alt. 2188 m), vazut curcubeul dupa ploaie pe valea Sambetei, coborat pe valea Sambetei la cabana Valea Sambetei (alt. 1405 m) pt. cazare si masa.


Traversand caldarea de sub vf. Galasescu, cu iezerul Galasescului chiar jos sub varf

................ ceata ............ ceata ............... ceata ...............

Coborand de pe vf. Galasescu Mic, indreptandu-ne spre Fereastra Mica a Sambetei ("v"-ul care se vede jos in centrul pozei)


Coborand de sub vf. Slaninei spre Fereatra Mare a Sambetei (in fundal stanga Coltul Balaceni)


Fereastra Mare a Sambetei - Romeo pandeste curcubeul

Curcubeu pe valea Sambetei (daca tot ne-a plouat, macar sa vedem ceva frumos dupa aceea)


Coborand pe valea Sambetei, vedere spre Coltul Balaceni

Dupa ceata si ploaie pe masura, un fel de home sweet home, cabana din Valea Sambetei printre raze de soare. Caini, pisici, magari, iepuri, cocosi, gaini, e de toate la cabana, e un fel de mica gospodarie acuma.


Cele 10 porunci, decalogul montaniardului


Micuta chilie sapata in stanca aflata la jumatate de ora de urcus abrupt de la cabana












Cele doua seamana parca ? Una-i vie, alta nu !


Una din catelele cabanei Sambata isi alapteaza in grajd puiutii nascuti de cateva zile

A V-a zi, miercuri: coborat de la cabana Valea Sambetei jos in Sambata de Sus, vizitat manastirea Brancoveanu si inceput seria de autostopuri (4 pt. mine, 6 pt. Romeo care a trebuit sa mearga si pana in Victoria sa scoata bani de pe card), ajuns uluitor de repede si ieftin la Balea Cascada, recuperat masina, urcat la Balea Lac, montat cort pt. mine (Romeo s-a cazat la cabana), dar pana la urma am dormit in masina pt. ca batea vantul prea tare si nu aveam chef sa imi vajaie supra-tenda de la cort in ureche.


Intr-o relaxanta dimineata de septembrie, in curte la cabana Sambata

A VI-a zi, joi: coborat pe Transfagarasan cu masina, oprit la manastirea Cartisoara si abatia cisterciana de la Carta, lasat Romeo la Brasov in gara, ramas eu inca o seara la Pustiu' in Brasov, jucat cu pisica lui, intors vineri dimineata la Bucuresti.

6 comentarii:

Boby spunea...

faine locuri, superbe peisaje, excelente fotografii...

Iuliana spunea...

Heheeeeeee, nu stiam ca mai urmaresti blogul meu ! Multumesc de urari !

cezar spunea...

Da, frumos. Chiar ca ai prins vreme ceva mai faian decat am prins noi. E adevarat ca nu pe cat de faian vroiai tu. Oricum ti-ai facut un cadou foarte frumos. Banuiesc ca si Romeo ti-a facut u ncadou foarte fain cel putin prin faptul ca a venit cu tine. Cu ma reusit sa-si ia concediu? Crede-ma ca mi-ai adus pe monitor amintiri superbe pe care anul asta nu cred ca o sa le mai vad. Cine stie cum ma paorta drumurile prin romania si paote fac vreo tura de iarna pe creasta.
Inca o data "LA MULTI ANI" si multumesc foarte mult pentru RT. Placut de tot sa revezi Alpii Romanesti.

Iuliana spunea...

Multumesc Cezar pt. urari inca o data ! Poanta este ca nu Romeo a venit cu mine, ci eu am mers cu Romeo, alta varianta de munte pe mai multe zile nefigurand la orizont in acea perioada (si eu sunt inca in vacanta). Eu as fi vrut sa-mi fac cadou din nou Retezatul, dar, pt. ca nu mi s-a oferit decat varianta Fagarasului, m-am gandit ca poate este o idee buna .... si s-a dovedit destul de buna pana acuma !

Sorana spunea...

Adica vrei sa spui ca eu (si inca 8 persoane!) avem halucitatii ca am facut in august anul trecut creasta de la Balea la Suru cu tine??? daca tu n-ai mai fost de 4 ani in Fagaras...:))) La multi ani cu intarziere, dar din suflet cu urari de La multi Munti frumosi si senini si poze faine!

Iuliana spunea...

Hmmm, soranel draga, daca remarci bine am zis ca nu am mai fost de 4 ani in Fagaras pe bucata de creasta restanta .......... adicatelea fix opusul celei pe care am facut-o noi anul trecut si care mi-a deschis apetitul si pt. restul de creasta. Oricum tura noastra de acum un an ramane memorabila, mi s-a parut extraordinara si mai vreau !