Vineri seara eu plec din Sibiu spre Brasov, unde innoptez la Pustiu' (multumesc Pustiu' pt. cazare), smanglesc de la el 50 m de cordelina, 2 carabe si un anou de chinga, o pereche de manusi desperecheate (adica fiecare din alta pereche, ca atat a gasit sa imi dea) si un izopren gros. Sambata dimineata il culeg pe Adi din Brasov si ne indreptam spre Plaiul Foii, unde ne intalnim cu Dan Popescu & co (Marius si Mircea ... parca). Saracul Dan are un rucsac cat frigiderul in spate, ca el trebe sa care cortul pt. ceilalti doi, care au un rucsacel mai mic decat poseta mea. Adi are si el un rucsac f. impodobit pe dinafara cu bocanci si sac de dormit, eu insa nu stiu cum de am reusit si, in lipsa de alte echipamente care sunt inca la Bucuresti, am venit chiar cu strictul necesar de data aceasta si m-am simtit infinit mai bine cu un rucsac mai usor in spate.
In jurul orei 10.00 a.m. parcam masinile inainte de Barsa Tamasului in fata barierei si incepem urcarea pe valea Spirlei, interminabila ca de obicei urcarea asta, mai ales cand o stii pe dinafara si stii cat mai este. Alimentam la izvorul de sub refugiul Spirlea si cand ajungem in poiana de la refugiu, surpriza mare, poiana e ticsita de lume. Se vede ca este vreme buna in Crai si toata lumea a venit cu ganduri razboinice. Gandul meu razbonic se pune insa in aplicare si, din dorinta de a sta mai mult pe traseele mult dorite decat in poiana refugiului Spirlea, reusesc sa ii urnesc pe camarazi din loc si sa purcedem spre Marele Grohotis.
+Mergand+spre+Marele+Grohotis+-+Adi.jpg)
Adi in drum spre Marele Grohotis - o lunga perioada de pauza asteptandu-ne camarazii din urma
+Marele+Grohotis+-+capre+negre.jpg)
+Marele+Grohotis+-+capre+negre.jpg)
+Marele+Grohotis+-+capre+negre.jpg)
+Marele+Grohotis+-+capre+negre.jpg)
+Marele+Grohotis+-+capre+negre.jpg)
+Marele+Grohotis+-+capre+negre.jpg)
Pentru a intra pe Braul Rosu, de la Marele Grohotis viram pe valcelul din dreapta, tinand firul vaii drept in sus, opintindu-ne pe poteca de grohotis miscator care se disloca si se reface dupa fiecare pas (asta face parte din serialul Grohotisuri miscatoare).
+Urcand+spre+Braul+Rosu+-+Adi+si+Dan.jpg)
In poza de jos si cea de sus se vede valcelul cu grohotis care urca spre intrarea in Braul Rosu
+Urcand+spre+Braul+Rosu+-+Marius,+Adi+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu.jpg)
Din saua mai sus mentionata, Braul Rosu va merge pe versantul vestic pe la baza peretelui de stanca, din sa in sa, coborand in firul de vale sau de valcel traversat, apoi urcand din nou in urmatoarea sa. Episodul asta se repeta de foarte multe ori, nu am numarat de cate ori si nici nu cred ca as reusi, cert este insa ca poteca este aproape imposibil de pierdut, mai sus fiind perete, un pic mai jos dupa ce se termina iarba incepand alte tancuri si alte serii de pereti verticali. Braul Rosu nu urca si coboara foarte mult si nici atat de abrupt ca Braul de Mijloc, ci, asa cum spunea parca Irina intr-un RT de-al ei, acest brau incinge practic muntele, fiind nu numai usor de urmat, cat si mai putin solicitant din acest motiv.
Poteca braului se vede mai in toate pozele pe la baza peretelui de stanca, atat in pozele in care privesc in sensul de mers de la Marele Grohotis spre valea Urzicii (peretele de stanca este pe stanga), cat si in pozele in care privesc inapoi spre Marele Grohotis (peretele de stanca este pe dreapta). Acolo unde se coboara sau se urca spre si din valcelele care se traverseaza, poteca se vede mai greu, dar urmarind omuletii miscatori din poze se poate identifica si pe unde o ia traseul.
+Braul+Rosu+-+Marius,+Adi+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius,+Adi+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius+(in+fundal+valea+lui+Ivan).jpg)
Valea lui Ivan urca pe acolo pe unde se termina bucata de jnepeni de pe umarul de vis-a-vis
+Braul+Rosu+-+Marius,+Adi+si+Dan.jpg)
Pe masura ce parcurgem braul si ne apropiem de Valea Urzicii (pe unde coboara traseul marcat din saua Funduri) incepem sa intalnim din ce in ce mai multe zone de jnepeni prin care trebuie sa ne croim drumul. Poteca este insa destul de clara, desi momaile sunt putine, dar prea multe variante de traversat jnepenii nici nu prea exista, asa ca nu te poti rataci decat tot in jnepeni.
+Braul+Rosu.jpg)
+Braul+Rosu+-+Adi.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius+si+Dan.jpg)
+Braul+Rosu+-+Dan+inainte+de+v.+Urzicii.jpg)
+Braul+Rosu+-+Marius+si+Adi+(in+fundal+v.+Urzicii).jpg)
+Coborand+pe+v.+Urzicii+-+Adi.jpg)
Odata ajunsi in valea Urzicii coboram pe marcaj, bucurandu-ne cat mai putem de umbra padurii, caci cu apa suntem pe terminate. La Cerdacul Stanciului facem o mica pauza ca sa bagam capul in pestera, baietii insa nu vor sa urce si sus deasupra bolovanului de sub arcada, asa ca de data aceasta ma multumesc doar sa il pozez.
+Mergand+spre+Marele+Grohotis+-+Cerdacul+Stanciului.jpg)
+Mergand+spre+Marele+Grohotis+-+Dan+la+pestera+Cerdacul+Stanciului.jpg)
+Urcand+spre+P.+Inchisa+-+Marele+Grohotis.jpg)
Inca la baza Marelui Grohotis, la primii pasi ale urcusului prin soare spre Poiana Inchisa
+Urcand+spre+P.+Inchisa+-+Marele+Grohotis.jpg)
Traseul de urcare pe la baza peretelui Marelui Grohotis spre Poiana Inchisa
+Poiana+Inchisa+-+Marele+Grohotis+vazut+de+sus.jpg)
Poiana Inchisa ca de obicei de o liniste neasteptata si binevenita ! Mai gasim un cort montat in poiana, unde Razvan si Ondina vor fi noii nostri camarazi de tura pt. a doua zi pe Braul de Mijloc. Ei au ocupat locul cel mai bun de cort ce-i drept, eu cu Adi il ocupam pe cel de-al doilea, asa ca Dan si Marius, cand ajung si ei sus, mai le ramane doar un peticel pe marginea poienii (bun si ala, ca in rest poiana este inclinata, adica abrupta rau pt. cort).
Seara mancam bine, ca sa scada greutatea rucsacilor, bem f. bine (apa, nu altceva), ca sa ne refacem cantitatile de lichid pierdute in timpul zilei dupa ce am ramas fara apa lui Mircea, si dormim cu ochii atintiti spre o parte din peretele Marelui Grohotis. Eu, in particular, ma rog ca a doua zi sa fie vreme buna pentru ca sa putem sa facem braul de mijloc si sa nu orbecaim pe ceata sau ploaie, restul asculta niste zgomote bizare din poiana si cu greu vom reusi sa ne trezim a doua zi la ora matinala propusa pentru plecare.
Duminica dimineata aveam in plan sa ne trezim la ora 6.00 a.m. pt. a merge cat mai pe racoare pe Braul de Mijloc pana in Lanturi. Nimeni nu isi pune insa ceasul sa sune si cu totul intamplator deschid eu un ochi pe la 6.30 a.m. Cand vad cat este ceasul il zgaltai disperata pe Adi ca sa-l trezesc si de la galagia noastra incep sa se trezeasca si Dan cu Marius, respectiv Razvan cu Ondina. Mancam, ne impachetam bagajele si strangem corturile, astfel incat la 7.45 a.m. deja coboram cu rucsacii in spate spre izvorul din poiana.
Dupa ce facem plinul tuturor recipientelor din dotare (putine recipiente la setea baietilor) incepem sa coboram spre firul abrupt Padinei Lancii, apropiindu-ne de prima saritoare echipata partial cu cablu, saritoare pe care trebuie sa o descataram pt. a putea intra in poteca Braului de Mijloc.
+Coborand+spre+braul+de+mijloc+-+Razvan.jpg)
+Coborand+spre+braul+de+mijloc+-+Razvan.jpg)
De sub saritoarea proaspat descatarata se face la dreapta (luand ca reper sensul de coborare al vaii) poteca bine conturata a Braului de Mijloc, avand confirmarea si in prima sa unde troneaza maiestuos o momaie din bolovani. Odata ajunsi sub saritoare traseul pe care il avem de urmat in lungul braului nu mai prezinta nici o dificultate tehnica sporita, doar mici zone de catarat - descatarat, fara a fi insa foarte expuse. Cordelina pe care o are Marius in spate este luata doar din precautie, ca sa avem si noi 50 m de sfoara in caz de ceva, realitatea a fost insa mult mai blajina decat imi imaginam si nu am avut nevoie nici macar de un metru de asigurare.
+Braul+de+mijloc+-+Marius+si+Dan.jpg)
Zona de intrare in Braul de Mijloc din Padina Lancii, cateva zone simple de catarat
Prima jumatate din Braul de Mijloc dinspre Poiana Inchisa este caracterizata mai ales prin suisuri si coborasuri abrupte din sei micute spre firele de vale care se traverseaza in parcurgerea braului. Majoritatea seilor sunt marcate cu momai, astfel incat li se poate vedea silueta piramidala de departe pt. orientare, abia apoi aparand in raza vizuala si celelalte momai, pe masura ce inaintezi pe poteca. Zonele de traversare a firelor de vale sunt in general pe curba de nivel, fie poteca clar conturata, fie traversari pe praguri de stanca, dar fara a fi expuse. In fiecare sa incercam sa identificam pe unde merge poteca spre urmatoarea sa, uneori vazand siluetele de momai, alteori descifrand cu greu doar zone din poteca. Cel mai adesea poteca se desluseste abia in momentul parcurgerii sale, micile devieri descoperindu-le abia in momentul in care ajungem in dreptul locului respectiv, zonele care aveam impresia ca sunt greu de depasit fiind de fapt doar puncte de cotitura din traseu bine ascunse de bolovani sau stanci privirilor noastre curioase.
+Braul+de+mijloc+-+Marius.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Dan,+Adi,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Dan+si+Marius.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc.jpg)
+Braul+de+mijloc.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Ondina,+Adi,+Dan+si+Marius.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Dan,+Marius,+Razvan.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Dan+si+Marius.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Dan,+Marius,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Dan+si+Marius.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Dan,+Marius,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi,+Dan,+Marius,+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Braul+de+mijloc.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Adi+si+Marius.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Dan,+Razvan+si+Ondina.jpg)
Ajunsi in valcelul cu grohotis se coboara o portiune pe firul de vale pana la o momaie, apoi poteca vireaza la dreapta spre Lanturi, traversand o mica zona de jnepeni. De aici un alt valcel abrupt cu grohotis coboara perpendicular spre Lanturi, punctul in care intersecteaza traseul turistic fiind exact zona unde acesta din urma vireaza la stanga 90 de grade pt. a urca spre unicul stalpul indicator din zona (directia la stanga este privind traseul in sensul de urcare).
+Braul+de+mijloc+-+Adi+si+Marius+(in+fundal+Lanturile).jpg)
+Lanturi+-+intrarea+la+dreapta+in+braul+de+mijloc.jpg)
+Braul+de+mijloc+-+Razvan+si+Ondina.jpg)
Odata ajunsi in Lanturi renuntam la planurile marete de a continua spre Anghelide, nu pentru ca ar fi tarziu (caci abia sunt orele 12.00 ale amiezii) si nici pt. ca am fi noi obositi (ca nu am mers decat 4 ore pe acest frumos brau), ci mai ales pt. ca trebuie sa urcam vreo 200 m diferenta de nivel inspre creasta pana in punctul in care se face bifurcatia spre stanga pt. continuarea Braului de Mijloc spre Anghelide.
Alegem sa coboram pe Lanturi spre Spirlea, avand de luat in piept intreaga zona echipata cu cabluri pe saritori si coborarea destul de abrupta pe la Zaplaz. Imi aduc aminte ca eu de fapt nu am mai fost pe aici de aproape doi ani de zile, de cand am facut cu Crisa si Adi cealalta bucata de brau din Anghelide pana in Lanturi. Constat iarasi ca memoria imi joaca feste si nici macar nu mai stiam cate zone sunt echipate cu cabluri (sau poate ca au mai fost montate cabluri noi ?!), cert este ca traseul de coborare imi place si ma solicita la descatarat, motiv pt. care m-am trezit a doua zi cu o slaba febra musculara la picioare.
+Coborand+pe+Lanturi+-+Dan.jpg)
+Coborand+pe+Lanturi+-+Adi+si+Dan.jpg)
+Coborand+pe+Lanturi+-+Razvan+si+Ondina.jpg)
+Coborand+pe+Lanturi.jpg)
Zaplazul vazut de sus din traseu, coborand abrupt ultimele portiuni cu lanturi
+Coborand+pe+Lanturi+-+Razvan+si+Ondina+la+Zaplaz.jpg)
Hornul de ocolire al Zaplazului echipat pana in dinti cu cabluri