miercuri, noiembrie 18, 2009

Prin parcul Rusenski Lom - zona Ivanovo - 14 noi. 2009

O locatie de mult dorita de mine era Basarabov (langa Russe - Bulgaria), locul unde si-a petrecut viata, mai mult in pusticie intr-o pestera din stanca, Sf. Dimitrie - ocrotitorul Bucurestilor. Mare mi-a fost insa surpriza in momentul in care am aflat ca vom vizita si fostul complex manastiresc de la Ivanovo si o particica din parcul natural Rusenski Lom din zona imediat invecinata.

Parcul Natural Rusenski Lom se afla la 20 km sud de orasul Ruse, de-a lungul mai multor vai foarte pitoresti, de tip canion, iar in desisul padurii dintre rocile verticale care se nasc din vaile raurilor s-a pastrat o lume biologica deosebit de frumoasa si diversificata, cat si o sumedenie de monumente istorice. Parcul este recunoscut ca un site interesant, cu valori pretioase si de mare estetica fiind conservarea teraselor, rocile verticale ridicate brusc si neasteptat din padurile viu colorate toamna, varietatea de specii, pesteri, formatiuni de roca si monumente istorice.


Se pare ca in departare era o cireada de bivoli care pasteau

Zona vizitata a fost relativ restransa, fiind vorba numai de platformele de belvedere care se acced pe o potecuta prin padure de la biserica sapata in stanca de la Ivanovo. Panorama a fost insa suficienta pentru a ne da seama de peisajul deosebit al acestor locuri, de nenumaratele trasee de catarare amenajate sau in curs de amenajare pe acesti pereti, de combinatia desavarsita a formelor de relief si, nu in ultimul rand, de interventia oamenilor cat se poate de discreta in acest peisaj.

Urmeaza si o scurta incursiune arhitectural-istorica in zona Ivanovo (in bulgara: Иваново) care mai este renumita si pentru bisericile cioplite in stanca, cu pictura murala de secol 13 inca pastrata pe tavan si pe pereti. Aceste lacasuri de cult in stanca sunt complet diferite de complexele manastiresti traditionale, care constau din 1-2 biserici si o parte de chilii; aici, fosta manastire de la Ivanovo era constituita dintr-o retea de mici biserici, capele si celule cioplite in roci, la 32 m deasupra apelor din pitorescul defileu al raurilor Roussenski-Lom. Pesterile au fost locuite de calugari din secolul al 13-lea pana in secolul al 17-lea, in perioada de apogeu numarul bisericilor ridicandu-se la circa 40, in timp ce celulele de calugari la circa 300. Din pacate, cele mai multe dintre acestea nu mai sunt conservate si s-au distrus pe parcursul timpului, dar raman cateva exemple ca marturie a credintei pustinicilor din aceste locuri.

Singura biserica din patrimoniul UNESCO unde este permis accesul publicului, in rest este interzis din motive de conservare a acestora

Un comentariu:

Anonim spunea...

felicitari...intai oranizat, apoi pe cont propriu, mai tarziu cu indrazneala(de ce nu in echipa) prin Rila, Pirin...merita o incursiune si mai ales sacrificiul.succes.