sâmbătă, februarie 28, 2009

Ski la Solden - zona Gaislachkogl

Zona partiilor de la Gaislachkogl cuprinde 10 partii - dintre care 2 sunt cotate ca fiind usoare (albastre - partiile 6,8), 2 dificile (negre - partiile 3,7), iar restul medii (rosii - partiile 1,2,3a,4,5,9,10). Din aceasta zona nu se poate face accesul pe ghetarii Rettenbach, respectiv Tiefenbach, decat coborand pe partia 6 spre valea ghetarului Rettenbach si urcand spre Rotkogljoch cu telescaunul 11 (deci ne re-intoarcem in zona Giggijoch).

Urcand de la Gailachkogl Tal cu gondola 1 ajungem imediat la Mittelstation, de unde ne dam jos si ne urcam de pe acelasi peron in gondola care merge mai sus la 3048 m pe Gaislachkogl. De la aceasta altitudine este o panorama superba, atat spre Rettenbach Tal, cat si spre Venter Tal.

Restaurantul Sonnengarten si restaurantul Tre Milla, intr-o constructie prelungita cu belvederea de sub vf. Gaislachkogl

Singura mea poza din Solden, pe belvederea circulara de la Gaislachkogl - dovada ca am fost deci acolo, da !

Vedere de la Gaislachkogl spre Rettenbach Gletscher (valea ghetarului este dupa muchia din dreapta si in dreapta jos se vede partia 1)

Vedere de la Gaislachkogl spre Venter Tal (in fundal stanga, cu o caciula de nori deasupra cred si sper ca este varful Wildspitze - 3774 m altitudine, dar nu sunt f. sigura)

Vedere de la Gaislachkogl spre Venter Tal - o lunga, frumoasa si interminabila vale, care tine cat vezi cu ochii

Vedere de la Gaislachkogl spre Venter Tal - o mini creasta cu panorama

Partia 1 este destul de usoara, dar foarte lunga si serpuitoare, oferind in felul acesta, pe parcursul a celor aproape 800 m de coborare diferenta de nivel, panorame superbe atat spre valea ghetarului Rettenbach, cat si Solden si masivul alpin invecinat.

Pornirea partiei 1 rosie, singura partie de coborare de la Gaislachkogl

Intr-una din primele curbe de sub varful Gaislachkogl, coborand pe partia 1, peisajul are un pronuntat caracter alpin, care se schimba insa pe masura ce pierdem altitudine.

In coborare pe partia 1, sub varful Gaislachkogl - partia se vede cum serpuieste in partea de jos a pozei

Coborand pe partia 1, varful Gailachkogl fiind cel din dreapta sus

Schiori dis-de-dimineata coborand pe partia 1 - e inca liber

Coborand pe partia 1 se vede de cealalta parte a vaii zona de schi Giggijoch (in mijlocul pozei se vede amenajata pe marginea alpina partia de coborare 1)

Din partia 1 o vedere spre varful Schwartzkogl (altitudine 3018 m) si partiile de sub varf (partiile 23, 24, 25 care fac legatura cu Rettenbach Gletscher)

Coborand pe partia 1 incepe sa se vada ghetarul Rettenbach in toata splendoarea lui, desfasurarea vaii si a caldarii glaciare de sus

Dupa depasirea zonei alpine, partia 1 se bifurca la un moment dat in varianta oficiala 1 si partia 5, ambele re-intalnindu-se mai apoi pt. a ajunge la Gaislachkogl Mittelstation (in stanga jos se poate remarca bifurcatia cu pricina)

Coborand pe partia 5 se poate vedea in departare domeniul Giggijoch si HochSolden

Coborand pe partia 5, zone de belvedere nenumarate

In coborare pe partia 5 intalnim statia de sus a telescaunului 8, care ne aduce din valea ghetarului Rettenbach

Partia 5 ofera insa in lungimea ei o panorama vasta si atot- cuprinzatoare de altfel a vaii Solden-ului, avand imaginea Alpilor de vis-a-vis omniprezenta in alunecarea pe schiuri:

Din partia 5 avem posibilitatea sa viram stanga spre partia 6 sau telescaunul 7, sau sa coboram mai departe pe partia 4 inspre Gaislachkogl Mittelstation:

Statia de jos a telescaunului 7, care permite efectuarea partiilor 4 si 5 (de cate ori vrei !)

Coborand pe partia 5 inspre intersectia cu partia 6

Partia 6 albastra in coborare spre Rettenbach Tal

Coborand pe partia 4 (in dreapta jos Gaislachkogl Mittelstation)

Gaislachkogl Mittelstation - statia intermediara de gondola care merge la 3048 m, fix sub varful Gaislachkogl

Gaislachkogl Mittelstation cu restaurantele aferente Almstubn / Bieralm (altitudine 2178 m)

Coborand pe partia 3 neagra - in dreapta jos se vede partia 3 a rosie si in departare HochSolden si Giggijoch

Statia de sus a telescaunului 4, aferent partiei 2 rosie

Coborand pe partia 2 rosie, avand telescaunul 4 in stanga

Coborand partia 2 spre Venter Tal, un nou taram de schiat

Coborand partia 2, o escala binevenita se poate face la micuta cabana de la Heidealm (2130 m altitudine), situata intr-un peisaj alpin de exceptie .... eu insa nu am avut timp sa ma opresc, eram prea incantata de partie

Coborand partia 2 spre Gaislachalm, unde mai exista cateva cabanute si un teleschi

In afara de partiile prezentate mai sus exista 3 variante de coborare de la Gaislachkogl Mittelstation (altitudine 2178 m) spre statia si parcarea de la Gailachkogl Tal (altitudine 1370 m) - partii diferite ca grad de dificultate si frumoase plimbari prin padure: partia 7 neagra combinata cu 9 rosie si cu 6 rosie, partia 8 albastra combinata cu 2 rosie si cu 10 rosie si partia 10 rosie exclusiv. Avantajul imens al parcarii in Gaislachkogl Tal este ca de oriunde te-ai afla, la 3000 m pe ghetarul Rettenbach sau pe vf. Gaislachkogl, poti cobora fara alte impedimente (de genul sa pierzi telescaunul sau gondola de legatura) pana jos la 1370 m in parcare.

Statia de gondola de la Gaislachkogl Tal, vazuta din parcarea de vis-a-vis de strada principala din Solden.

Niciun comentariu: