sâmbătă, februarie 28, 2009

Ski la Solden - zona Giggijoch

Zona partiilor de la Giggijoch cuprinde 11 partii - dintre care 3 sunt cotate ca fiind usoare (albastre - partiile 13, 15, 23), 2 dificile (negre - partiile 14, 22), iar restul medii (rosii - partiile 11, 12, 16/17, 19, 21). Este singura zona din care se poate face accesul pe ghetarii Rettenbach, respectiv Tiefenbach, prin partia de legatura nr. 23, respectiv telescaunele si gondolele de traversare spre ghetari (23, 24, 26). Deci, vrei nu vrei, treci pe la Giggi !

Base camp de la Giggijoch, in dreapta fiind statia de gondola 12 si de telescaun 17-18, iar in stanga statia de telescaun 19 si restaurantul aferent

Restaurantul si statia de telescaun 19 de la Giggijoch

Punctul de plecare pt. partia 15 albastra, langa statia de sus a telescaunului 19 (super scaun de 8 locuri !!!)

Coborand pe partia 15 albastra, cu telescaunul 15 in stanga

Coborand pe partia 15, undeva la confluenta cu partia 14 neagra

Un mic joculet de raliu pe schiuri, aflat undeva pe traseul partiei 15, cu multe serpentinute, destul de stranse, prindeai viteza si la sfarsit trebuia sa fii in stare sa treci si pe sub un fel de pod de zapada (era pt. copii cred, dar m-am dat si eu, logic)

Cabanuta de sus de la Rotkogljoch (2662 m altitudine), punct de confluenta al mai multor telescaune (23, 13, 17) si al mai multor partii (23, 18, 11, 12, 13)

Coborand pe partia 13 albastra, avand telescaunul 18 deasupra

Coborand pe partia 13, avand telescaunul 18 in dreapta si base camp de la Giggijoch jos in zare

Rotkogljoch este, de asemenea, punct de plecare spre ghetarul Rettenbach, prin coborarea partiei 23 albastra:

Partia 23 de legatura cu ghetarul se vede in partea din dreapta jos

Din buza partiei 23 se poate admira panorama spre ghetarul Rettenbach, f. frumos pt. schiat de altfel

O zona si cu potential free-ride (pt. cine cunoaste locurile) este cea paralela cu partia 11 si toate fetele care coboara de altfel spre firul vaii ce curge din ghetar.

In zona partiei 11, o vedere spre Rettenbach Gletscher si varful stanga sus denumit Innere Schwarze Schneid (3370 m altitudine)

Partia 11 este insa suficient de frumoasa si lunga, coboara pana sub 2000 m, astfel incat off-piste-ul este pt. marii initiati, nu pt. cine vrea sa se dea non-stop pe abonamentul platit.

Sub cabanuta de la Rotkogljoch, putin in dreapta, este pornirea pt. partia 11 rosie

Sub cabanuta Rotkogljoch ajunge si telescaunul 15, care, desi este scurtut, permite insa efectuarea unei bucatele foarte frumoase din partia 11

Tot de sub cabanuta de la Rotkogljoch pleaca si partia 18 rosie, care, ocolind putin pe buza ghetarului, da tot in partia 11

Coborand pe partia 11 rosie, avand in stanga telescaunul 15

Coborand pe partia 11, vedere spre HochSolden stanga in departare (poza de sus si poza de jos):

Portiunea inferioara a partiei 11 trece pe langa cateva cabanute de un pitoresc deosebit, invitandu-te parca sa iti lasi schiurile si sa intri la o ciorba. Dar cine are timp de ciorba cand ai abonament nelimitat pe 6 zile ...... poate doar daca e ceata ! :D

Cabanutele Gampe Alm si Gampe Thaya sunt cele doua care m-au impresionat enorm, corespund perfect cu cabanutele vazute in poze din Alpi

Cabanuta Gampe Alm profilandu-se pe fundalul muntilor invecinati

Cabanuta Gampe Alm, plina de atmosfera de voie buna

Cabanuta Gampe Thaya, cu varful Gaislachkogl in fundal (3058 m altitudine)

O coborare putin pe langa partia 11 m-a scos in firul ghetarului (partia 30 albastra), care trece pe langa o cabanuta de asemeni incantatoare:

Cabanuta Huhnersteign, aflata la fix 2000 m altitudine, pe firul ghetarului Rettenbach

Din zona Giggijoch spre Solden nu coboara decat 2 partii care trec prin HochSolden si ajung amandoua la Giggijoch Tal - partiile 22 neagra si 21 rosie (cu mini-variantele 20 neagra si 19 rosie, care le sunt incluse de altfel):

In coborare pe partia 20 spre HochSolden (2090 m altitudine) - gruparea de casute din centru jos

La confluenta partiilor 20 si 19, un mic popas pt. pozat Soldenul de Sus (in poza de sus) si cabana Sonnblick (in poza de jos):

Un pic mai jos in coborarea spre Solden se gaseste o cabanuta f. simpatica, de unde "duduie" mereu muzica tiroleza, creandu-ti o stare de f. buna dispozitie in momentul in care schiezi prin fata ei ... pe muzica ........ ferindu-te sa nu intri in careva !:P

Eugens Obstlerhutte (1950 m altitudine), vazuta din coborare spre Solden

Din pacate daca nu esti la ora inchiderii in zona Giggijoch nu prea mai ai cum sa cobori la masina lasata in parcarea omonima, pt. ca depinzi de un ultim telescaun care sa te aduca in aceasta zona. Din acest punct de vedere am identificat ca fiind mai utila lasarea masinii in cealalta parcare de la Gaislachkogl Tal, pt. ca oriunde te-ai afla la ora inchiderii, poti cobora neconditionat la aceasta parcare (chiar si de la 3000 m).

In zona Giggijoch este inclusiv o zona de Fun Park in paralel cu partia 13, zona f. amenajata cu denivelari si mici trambuline, trambuline de la care am indraznit si eu sa sar (usor !!!), numai ca la aterizare, desi am cazut in picioare, am simtit cum imi intra claparii in spate .... probabil ca imi trebuie echipament special care sa amortizeze aterizarea.

Cam asta a fost zona de la Giggijoch, un fel de Predeal sau Azuga multiplicat de 10 ori !

Niciun comentariu: