Nu mai pornim chiar asa de dimineata ca in ziua precedenta, reusim abia pe la 8.30 a.m. sa fim gata cu toate sarsanalele, dar cert este ca asa fac si alte mari grupuri care pleaca in aceasta tura - adica grupul de timisoreni pe care i-am cunoscut cu o zi inainte pe traseul nostru pe la Galesu si prin Portile Inchise. Nenea batran care este cumva un conducator de al lor ne saluta voios cand trec prin fata casutei noastre, iar noi ne bucuram la fel de tare cand aflam ca mai sunt si altii care merg pe acelasi traseu cu noi.
Incepem sa urcam spre saua Ciurila, traseul fiind la inceput prin padure, dar pe urma urca abrupt prin ceva ce deja nu mai imi doream atat de mult in Retezat, si anume: soare. Este un soare binefacator dupa multele ture ploioase prin Retezat, dar este ceva ce nu-mi mai doream in ceafa dupa ce sunt arsa complet pe gat din ziua precedenta. Drept pt. care, cum dam de grohotisul insorit de sub sa, imi pun o esarfa in jurul gatului si pe cap, de' zici ca suntem pe munte in Arabia Saudita. Ajungem si in saua Ciurila si bucurie mare, aici este si mai cald, o naduseala apasatoare ne anunta ca asa va fi pana sus pe varf. Luci este mereu nemultumit, se vaita si ofteaza de caldura si cred ca ar vrea sa fi facut orice altceva, mai putin acest traseu expus la soare.
Din saua Ciurila incepem sa avem panorame frumoase, vedem vf. Mare si vf. Papusa, unde am fost ieri, si in fata vedem si vf. Retezat, unde vom ajunge azi, dar nu vedem si saua Lolaia ce desparte vf. Lolaia Sud de vf. Retezat - o sa foarte adancita si care te face sa pierzi multa altitudine cu greu castigata.

Vedere din culmea Lolaia spre varful Mare si Papusa, valea Galesului si valea Rea

Vedere din culmea Lolaia spre varful Retezat si valea Stanisoara


Mergem ce mergem pe culmea Lolaia si deja stim cum se desfasoara peisajul: jnepeni multi, pietre multe, grohotis mult, caldura mare. Luci merge incet, eu incerc sa ma tin de grupul din fata. Dar totusi dupa Luci trebuie sa astept, asa ca pe vf. Lolaia ma pun pe un bolovan la asteptat Luci.
De pe varful Lolaia Nord si Sud mai am o mica bucurie, si anume revederea vaii Stevia si a lacului omonim, vale pe care am urcat acuma cativa ani cu tata. Laculetul mic se vede in caldarea adanca de sub vf. Retezat si apa lui linistita imi aminteste de pietrele rosii ce se vedeau pe fundul lui. Fain laculetul asta Stevia.

Dar acuma situatia se prezinta deja altfel: varful Retezat troneaza cumva in fata noastra ca un monstru adormit, noi trebuie sa coboram o mare sa si apoi sa urcam din nou sustinut, cica 1 h de urcus, pe bolovani si grohotis, si pe caldura. Culmea pe care am parcurs-o pana acum pare mic copil pe langa urmatoarea urcare, dar ce mai conteaza ca am depasit toti timpii de pe indicatoare, acuma nu mai imi doresc decat sa ajung sus si apoi jos si sa scap si de ploaie si de soare. Si cam asa a si fost, a fost tare bine.

Vedere spre varful Retezat si saua Lolaia de pe varful Lolaia Sud

Eu incep sa cobor spre saua Lolaia impreuna cu domnul batran din grupul timisorean. Povestim de una de alta pana ajungem jos in sa, unde nenea se pune pe asteptat grupul. Eu vazand ca Luci deja coboara, aplic strategia cu merg inainte ca sa il fac sa vina si el, ca altfel ii piere cheful. Asa ca plec mai departe si incep urcusul spre varf, urcus care la inceput pare nasol, dar pe masura ce devine mai abrupt te arunca parca din ce in ce mai mult inspre varf.

Lacul Stevia vazut printre niste stanci din urcarea spre varful Retezat

Valea Stanisoara si varfurile Bucura si Peleaga in fundal (toata crema Retezatului)

Luci pe urcarea spre vf. Retezat, in jos in urma lasand vf. Lolaia Nord si Sud


Cuceritorii varfului Retezat se bucura ca, dupa atata ani, am ajuns aici sus
De sus de pe varful Retezat vedem mare parte din Rezervatia Stiintifica Gemenele cu ale sale lacuri: taul Stirbu, lacul Gemenele si taul Negru, ascunse printre paduri de jnepeni si bolovani mari cat masina a la Retezat.




Si cele 2 lacuri minune ale Rezervatiei: Gemenele si Negru
Apoi ochii roata se facura si dam peste custura Retezatului (pe care din pacate nu avem timp sa o facem) si in zare vad vf. Judele (varf restant si asta), dar varf care se vede foarte frumos cum strajuieste caldarile cu suratele sale Bucurele.

Vedere de pe varful Retezat spre varfurile Judele si varful Bucura

Micutul tau Stirbu aflat la umbra si la poalele varfului Judele de deasupra lui

Vedere spre caldarea vaii Stanisoara, strajuita de varful Bucura

Vedere spre caldarea vaii Stanisoara si spre vf. Bucura, Custura Bucurei si Peleaga

Dupa ce am admirat aceste minunatii din varful Retezatului, incepem sa ne scoboram agale spre saua Retezatului. Traseul este mult mai usor decat muchia si hornul prin care am urcat noi si acuma inteleg de ce lumea prefera sa mearga mai mult pe valea Stanisoara si sa urce pe aici decat sa vina pe culmea Lolaia, cu soarele-n cap, fara apa, fara vant, si cu moralu' la pamant.




Coborand spre valea Stanisoara suntem strajuiti in dreapta de varful Bucura

Apoi ne indreptam cu incredere spre lacul Stanisoara care domina celelalte lacuri mai micute din zona








Incepe insa sa apuna incet incet soarele, timisorenii se tireaza treptat in doua grupuri, ca cica mai sunt vreo 3 h de coborat pana la cabana la Pietrele, si incet incet imi iau si eu la revedere de la lacul Stanisoara, desi frumos lac. Coborarea pe valea Stanisoara este foarte lejera, doar ca valea are praguri foarte mari si vaste, din caldarea de sus unde este si lacul Stanisoara coborandu-se un prag mediu spre caldarea inferioara unde este locul denumit La Bordulet (dupa vecinul sau din valea Pietrele - La Bordul Tomii). Deocamdata incepem insa sa coboram pe valea Stanisoara si suntem inca in caldarea superioara.


Coborand pe valea Stanisoara sub privirile aprige ale varfului Retezat si Lolaia



Mai departe valea devine din ce in ce mai plina de vegetatie, poteca incepe sa strabata suprafete intinse de jnepeni, si poteca merge de fapt pe un fir de apa, aspect atat de caracteristic Retezatului. Imi amintesc prima oara, cand am venit in Retezat si am urcat cu Bogdanosu' de la Poiana Pelegii spre lacul Bucura, eram f. fascinata de cum curgea apa printre pietrele de pe poteca. Nu mai vazusem asa ceva niciodata si parca intr-adevar nu vezi asa ceva oriunde, mai curge si in alte locuri apa pe poteca, dar parca nu se armonizeaza asa firesc ca in Retezat. Aici poteca face parte din paraias si paraiasul din poteca. Este parca un drum croit de apa printre jnepeni special ca sa putem merge si noi pe acolo.







Floricele movulite, fluturasi colorati si buruiene de apa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu