miercuri, martie 09, 2011

Din Curmatura Vidrutei pe vf. Fratosteanu - 5 martie 2011

Intr-una din discutiile noastre, ma tot intreaba Dana pe unde sa mai mearga pe munte. Avea ea o varianta mai veche cu cabana Petrimanu, varianta care parea atractiva pentru noutatea zonei, dar cazarea era scumpa, aproape ca la hotel, asa ca s-a votat in unanimitate sa mergem la o pensiune din zona Voineasa si sa urcam pt. traseu sus in Curmatura Vidrutei cu masinile.

Eu voi veni din Sibiu sambata dimineata, Dana cu Mihai cu Ceapa si cu Mircea intr-o masina vineri seara de la Bucuresti, Theo cu Magda cu Radu si cu Angi sambata dimineata cu o alta masina tot de la Bucuresti si Sandu cu Maria vin de la Valcea tot sambata dimineata. Ultimele 3 masini reusim sa ne reunim in bifurcatia de pe valea Oltului spre Brezoi la 10.00 a.m. si mergem impreuna pana la Voineasa. Pe drum depasim frumosul lac de acumulare din zona Ciungetu si imi amintesc de tura facuta cu FDC Brasov cu un an inainte pe creasta Pietrei Tarnovului din m-tii Capatanii.

Cu 8 km inainte de a ajunge la Voineasa se afla de fapt si pensiunea Lazar. Pe colegii veniti cu o seara inainte ii nimerim la un mic dejun copios cu produse traditionale si pur ecologice din gradina si animalele omului: branzica, carnaciori, ochiuri la tigaie, lapte proaspat, unt de casa.

Cu mic cu mare reusim sa ne punem in actiune, astfel incat la orele 11.00 a.m. ne miscam cu doua masini spre Curmatura Vidrutei, acolo unde Sandu deja ne astepta pt. a pleca in traseu spre vf. Fratosteanu.

In Curmatura Vidrutei - parcarea de masini si o panorama superba spre o groaza de munti indepartati


Curmatura Vidrutei - vedere spre maiestuosii si inzapezitii muntii Fagarasi

Din Curmatura Vidrutei o luam la stanga pe traseul ce urca pana pe varful Fratosteanu Mare din muntii Latoritei, traseu facut in urma cu cateva sapatamni de colegii de la Amicii Muntilor, motiv pt. care m-am gandit sa ii copiez intr-un alt we.

In poza de jos si cea de sus se vede poteca de acces spre golul alpin, de fapt un drum forestier care face multe meandre pana spre stana din Nopteasa

Pana sa ajungem la stana din Nopteasa, incep sa se vada in fundal muntii Lotrului cu zona varfului Steflesti, pe unde am umblat eu cu Liviu asta-toamna in traversarea din Cindrel in Lotrului.

In zona stanei din Nopteasa, una din putinele mele poze in zona, facuta de Sandu (cu muntii Lotrului in fundal)

La stana din Nopteasa ajungem cam in maxim o ora de urcat pe drumul lat si batut, stana este in totalitate acoperita de zapada, iar in jurul ei nici macar nu sunt urme, semn ca nu prea trece lumea pe aici si nici nu prea se adaposteste pe la stana, nici macar animalele.

La dus trecem in urcare pe langa stana, zapada fiind foarte greoaie si neavand chef sa ne afundam prin mari nameti (chiar daca eu eram pe schiuletele de tura, tot degeaba, zapada era mult prea moale). La coborare eu insa ma voi incumeta sa schiez in zona stanei, drept pt. care am reusit sa ma afund in platul din zona atat de mult, incat nu mai puteam sa alunec deloc, aveam numai zapada uda lipita pe talpa schiurilor.

















Depasim si stana din Nopteasa si continuam urcarea usor inainte prin padure pana la golul alpin. In spatele nostru incep sa se vada pe langa muntii Lotrului si muntii Sureanu, amintire pt. alta tura memorabila in masivul respectiv, asa ca promisiunile pt. o panorama si mai frumoasa de sus sunt pe cale sa se implineasca.

Sandu cu Maria raman mai in urma, iar eu reusesc sa ma aliez cu ei pt. ca nu stiu de ce, dar inaintez foarte greu pe schiuri, chiar daca nu ma afund ca in bocanci.

Dupa ce iesim definitiv din padure, viram brusc la dreapta pentru a ne indrepta spre o grupare de stanci mai proeminente, de unde colegii care au ajuns fac deja poze spre toate zarile.


In urcare spre gruparea de stanci din zona vf. Nopteasa (in fundal m-tii Lotrului si Fagarasi)

De sus de pe stanci din zona vf. Nopteasa se vede intr-adevar foarte frumos, spre Fagarasi si spre Lotrului si spre Sureanu, se vede un pic si din lacul Vidra, este deja frumos si abia asteptam sa ajungem sus in varf.


In urcare spre vf. Fratosteanu Mare, vedere spre m-tii Fagarasi


In urcare spre vf. Fratosteanu Mare, vedere spre m-tii Lotrului


In urcare spre vf. Fratosteanu Mare, vedere spre m-tii Lotrului si Sureanu

In urcare spre vf. Fratosteanu Mare, pun schiurile in spate pt. ca se vesteste o panta mai abrupta pe care nu prea pot urca cu doagele in picioare.


Monomul dispersat pana pe varful Fratosteanu Mare 

Din zona varfului cel mai mare din masivul Latoritei incep sa se vada in toate zarile numai celebre masive de munti. Nici nu banuiam eu ca o sa vad atat de aproape muntii Parang, nici nu credeam ca numai peste o vale sunt muntii Capatanii si deja in departari se vede un mot de Retezat si Cozia.


In zona varfului Fratosteanu Mare, vedere spre muntii Fagarasi si Cozia


In zona varfului Fratosteanu Mare, vedere spre muntii Lotrului si Fagarasi


In zona varfului Fratosteanu Mare, vedere spre muntii Lotrului

Ajung printre ultimii la linia de sosire pe varful Fratosteanu Mare, asa cum mi se intampla de obicei cand peisajul este frumos si faci multe poze.

Memorabila poza de grup de pe varful Fratosteanu Mare atesta ca l-am cucerit cu totii si ca ne-am bucurat pe varf (de la dreapta la stanga si de sus in jos): Mihai cu Dana, Radu cu Angi, Mircea, Sandu cu Maria, Magda si Theo, si jos sunt eu cu Ceapa


Vedere spre muntii Parang de pe vf. Fratosteanu Mare


Vedere spre muntii Capatanii de pe vf. Fratosteanu Mare


Vedere spre muntii Fagarasi de pe vf. Fratosteanu Mare


Vedere spre muntii Lotrului de pe vf. Fratosteanu Mare


Vedere spre muntii Lotrului si Sureanu de pe vf. Fratosteanu Mare

Coborarea de pe vf. Fratosteanu Mare (desi era cald si bine si am fi vrut sa mai stam la plaja, ne-am supus majoritatii care vroia la lacul Vidra sa il imortalizeze in poze)

Lacul Vidra vazut de sus din culmea ce duce spre vf. Fratosteanu Mare: lacul este inghetat si cu zapada, deci este alb in aceasta perioada a anului (in fundal sunt m-tii Parang care se scurg domol spre Obarsia Lotrului)

In poza de sus si cea de jos, este culmea de coborare de pe vf. Fratosteanu, cu vedere permanenta spre muntii Fagarasului

Revenind in Curmatura Vidrutei ne suim in masini si pornim la vale spre statiunea si lacul Vidra, statiune care din pacate este total moarta, hotelurile au geamurile sparte si nu mai sunt intretinute, telescaunul vechi se balangane in aer mai sa cada, doar punctual este o receptie pt. turisti care nici macar nu stiu unde te poate caza.

Facem niste poze prin zona, rebegim putin prin frig si pe la baraj, iar apoi ne intoarcem la casuta noastra de la familia Lazar, pensiune unde bucatareasa ne-a pregatit pt. cina pastrav cu mamaliguta, cartofi natur si mujdei, mult mult mujdei. Eu am beneficiat de un somn intr-un mare pat dublu la pret de grup, adica de o persoana.

Cel mai bun pastrav pe care l-am mancat vreodata, mai ales dupa o tura pe munte si frig si zapada mare

Cele de mai jos sunt pozele portret surprinse de fotografii grupului in diverse momente si ipostaze inedite.













Pe aceasta cale le multumesc lui Theo si lui Ceapa pt. poze, pozele celui din urma avand pe ele semnatura artistului.

Niciun comentariu: